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  1. 国立民族学博物館研究報告
  2. 7巻4号

中央アンデスの根栽類加工法再考 : とくにペルー・アンデスの水さらし技法をめぐって

https://doi.org/10.15021/00004466
https://doi.org/10.15021/00004466
a2a69e9e-adc9-4076-bed7-75ad28f9d103
名前 / ファイル ライセンス アクション
KH_007_4_002.pdf KH_007_4_002.pdf (4.4 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2010-02-16
タイトル
タイトル 中央アンデスの根栽類加工法再考 : とくにペルー・アンデスの水さらし技法をめぐって
タイトル
タイトル Tuber Processing in the Northern Central Andes
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.15021/00004466
ID登録タイプ JaLC
著者 山本, 紀夫

× 山本, 紀夫

山本, 紀夫

ja-Kana ヤマモト, ノリオ

en Yamamoto, Norio

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 In the Central Andes all bitter but frost-resistant tuber crops,
as well as some that lack the bitter principle, are processed by
freezing, pressing and sometimes soaking in water, to produce
several edible, dehydrated products, the most common of which
are chuno and moraya made from potato (Solanum spp.), and caya
produced from oca (Oxalis tuberosa). Since properly dehydrated
tubers will keep indefinitely these products serve as both dietary
staples and as a reserve food. Further, being shrunken, concentrated,
small in size and light in weight, these foodstuffs are
easily transported. As a consequence, tuber-processing is an
ancient and important economic activity in rural household of
the Central Andean Highlands.
Most of the literature on that topic has been based on data
from the southern Central Andes, but several products, such as
toqosh, chuno and papa seca, in the northern Central Andes, are
processed differently. This paper attempts to explain the
differences in tuber processing between the southern and northern
Central Andes and to explain the relationships.
書誌情報 国立民族学博物館研究報告
en : Bulletin of the National Museum of Ethnology

巻 7, 号 4, p. 737-787, 発行日 1983-03-22
出版者
出版者 国立民族学博物館
出版者(英)
出版者 National Museum of Ethnology
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0385-180X
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00091943
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-06-20 19:25:58.141506
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