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  1. 国立民族学博物館研究報告
  2. 18巻4号

篠田資料・鮓アンケートの予備的分析

https://doi.org/10.15021/00004213
https://doi.org/10.15021/00004213
aa0a3192-a426-4ba5-9201-9613edd68c0c
名前 / ファイル ライセンス アクション
KH_018_4_002.pdf KH_018_4_002.pdf (3.3 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2010-02-16
タイトル
タイトル 篠田資料・鮓アンケートの予備的分析
タイトル
タイトル A Preliminary Analysis of Shinoda's Sushi Questionnaire
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 アンケートのコンピ ュータ分析|鮓の分類|鮓の歴史|鮓食の文化圏|日本の家庭料理
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 computer-aided analysis of questionnaire|classification of sushi|history of sushi|cultural area of sushi-eating|Japanese home cooking
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.15021/00004213
ID登録タイプ JaLC
著者 久保, 正敏

× 久保, 正敏

en Kubo, Masatoshi

ja 久保, 正敏

ja-Kana クボ, マサトシ

ISNI

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大島, 新一

× 大島, 新一

大島, 新一

ja-Kana オオシマ, シンイチ

en Oshima, Shinichi

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日比野, 光敏

× 日比野, 光敏

日比野, 光敏

ja-Kana ヒビノ, テルトシ

en Hibino, Terutoshi

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和田, 光生

× 和田, 光生

和田, 光生

ja-Kana ワダ, ミツオ

en Wada, Mitsuo

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Osamu Shinoda (1899-1978) is known as a pioneer in the research
on food habits in East Asia, and has left voluminous documents. National
Museum of Ethnology has inherited his documents and book collection,
which is called "Shinoda's document collection." The collection
contains questionnaires on Japanese sushi-eating habits. They were
sent out and collected between 1953 and 1968, which was just the period
when traditional local food habits were being replaced by a national
homogeneous habit.
We have planned to convert those questionnaires into computerreadable
form and analyze them with the following two objectives:
1) To survey the distribution of several types of sushi including
narezushi and the domestic lifestyle in those days concerning eating.
2) To make Shinoda's data much more accessible to those who are interested
in Japanese folklore and food habits.
As a preliminary work, we input data of about 1300 questionnaires,
one tenth of the entire volume, into a personal computer, and analyzed
the data from several viewpoints. In this paper, we give several distribution
maps of narezushi, inarizushi, makizushi, gomokuzushi, etc.
Those distribution maps suggest the evidence of several cultural areas of
sushi-eating in Japan. We also propose a new scheme for classification
of sushi, which may hopefully help to resolve the confusion found in the
past discussions on sushi.
書誌情報 国立民族学博物館研究報告
en : Bulletin of the National Museum of Ethnology

巻 18, 号 4, p. 593-647, 発行日 1994-03-31
出版者
出版者 国立民族学博物館
出版者(英)
出版者 National Museum of Ethnology
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0385-180X
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00091943
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-06-20 17:17:35.218547
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