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  1. 国立民族学博物館研究報告
  2. 44巻2号

戦後日本における鯨肉の変遷 : 工業化時代の代替肉からポスト工業化時代の伝統食へ<特集 : 「地域の食の形成 : 日本を中心とした産業化の脈絡のなかで」>

http://hdl.handle.net/10502/00009450
http://hdl.handle.net/10502/00009450
5787bbf9-9865-4553-8335-20681a48ee34
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper_default(1)
公開日 2019-10-31
言語
言語 jpn
タイトル
タイトル 戦後日本における鯨肉の変遷 : 工業化時代の代替肉からポスト工業化時代の伝統食へ<特集 : 「地域の食の形成 : 日本を中心とした産業化の脈絡のなかで」>
タイトル
タイトル Historical Trends of Whale Meat Trade in Postwar Japan : From Substitutive Industrial Food to Traditional Post-Industrial Food<Special Theme : Local Food in Postindustrial Japan>
言語 en
著者 若松, 文貴

× 若松, 文貴

若松, 文貴

ja-Kana ワカマツ, フミタカ

en Wakamatsu, Fumitaka

Search repository
アクセス権
アクセス権 metadata only access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_14cb
キーワード
主題Scheme Other
主題 捕鯨|鯨肉|食の工業化|食の文化産業
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 whaling|whale meat|industrial food|food cultural industry
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 1982 年に国際捕鯨委員会が商業捕鯨のモラトリアムを採択し,日本は1987
年以降「調査捕鯨」として鯨の捕獲と消費を継続してきた。しかし,現在の鯨
肉の供給量は限られており,大多数の消費者にとって鯨肉はもはや一般的な食
糧ではなく,専門の料理店や地方の土産屋で提供される高級食材へと変貌して
きた。本論稿では,戦後に鯨肉が普及し,モラトリアム以降に希少化する変遷
を追い,鯨肉が「伝統的な珍味」として商品的・象徴的価値を得てきた経緯を
検証する。とりわけ,本論稿では「食の文化産業」(Bestor 2004)という観点
から,戦後とモラトリアム後の各時代において,鯨肉が生産・流通・消費・宣
伝されてきた過程に焦点を当てながら,日本の「伝統食」として想像されるよ
うになった経緯を追っていく。
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Despite the moratorium on commercial whaling adopted by International
Whaling Commission in 1982, Japan remains among the few nations that
continue to hunt and consume whales as food under the status of “scientific
research.” Nevertheless, with today’s limited supply, whale meat has ceased
to be a common diet for Japanese consumers; rather it has been transformed
into a luxurious delicacy that is mainly served in expensive restaurants and
souvenir shops to support local tourism. This paper presents an exploration of
the historical transition of whale meat, tracing how the whaling industry capitalizes
on material scarcity by enhancing symbolic and economic values of
whale meat as an “exotic traditional food.” From the perspective of “food
cultural industry,” this paper presents examination of processes of production,
distribution, consumption, and marketing of whale meat during the post-war
and post-moratorium periods, which have promoted the romantic characterization
of whale meat as a cherished “traditional” food in Japan.
書誌情報 国立民族学博物館研究報告
en : Bulletin of the National Museum of Ethnology

巻 44, 号 2, p. 323-346, 発行日 2019-10-29
出版者
出版者 国立民族学博物館
出版者(英)
出版者 National Museum of Ethnology
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0385-180X
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00091943
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Ver.1 2023-06-20 17:16:32.722682
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