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アイテム
熱帯産ナマコ資源利用の多様化 : フロンティア空間における特殊海産物利用の一事例
https://doi.org/10.15021/00004089
https://doi.org/10.15021/0000408962bbc298-9f70-472c-ac90-25690a4b4d78
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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KH_025_1_002.pdf (4.0 MB)
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2010-02-16 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 熱帯産ナマコ資源利用の多様化 : フロンティア空間における特殊海産物利用の一事例 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | On the Diversification of the Tropical Trepang Resources : A View from the Frontier Society in the Maritime Southeast Asia | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 干ナマコ|東南アジア海域世界|フロンティア空間|エスノ・ネットワーク|特殊海産物 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | repang|Maritime Southeast Asia|frontier society|ethno-networks|dried marine products | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.15021/00004089 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
著者 |
赤嶺, 淳
× 赤嶺, 淳 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 東南アジア海域世界の人々は,香料や乾燥海産物などの生物資源をもとめて 移動分散をくりかえす傾向が強い,と指摘されてきた。本研究の目的は,人々 の移動を誘発した資源のなかでも干ナマコに焦点をあて,ナマコ資源の経済的 価値の多様性と利用状況について報告することにある。従来の海域世界論研究 では,干ナマコやフカのひれなどの乾燥海産物をめぐる人の移動とネットワー クに着目する必要性が唱えられてきたものの,実際の流通事情を調査したもの はほとんどなかった。また,干ナマコも一元的に高級食材として理解されるに とどまっていた。ところが,現在のフィリピンでは20種の干ナマコが生産され, 高級種と低級種との価格差が30倍におよぶように,干ナマコ資源の価値は多元 的である。さらに,近年においては低級種の価格は上昇する傾向にある。また, 香港やシンガポールなど干ナマコの主要消費地とフィリピンでおこなった聞き 取り調査によって,多様な経済的価値をもつ干ナマコが,高級料理と大衆料理 の異なった料理に区別されて使用されていることがあきらかとなった。そのよ うな消費概況と各種の統計資料から,本稿はフィリピンのナマコ資源の特徴を 低級種の大量生産にもとめた。そして,パラワン島南部マンシ島の事例にもと ついて,その仮説の実証を試みた。マンシ島でみられる干ナマコ生産の現状を 「フロンティア空間の重層性」と解釈し,ナマコ資源の価値変化に敏感な漁民 像を記述した。 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | In this paper I discuss variation in trepang or holothurian resource utilization in the Philippines generally, and on Mangsee Island, in the southern part of Palawan Province. Many scholars working in Southeast Asian maritime societies have noted the dynamic human networks involved in pursuing dried sea products like trepang or shark fins. However, few scholars have dealt with the actual materials of the trade. This paper establishes that 20 species of trepang are traded in the Philippines at present, and that the price of the most expensive is some 30 times greater than that of the cheapest. Moreover, in recent years, lower quality trepang has been acquiring more commercial value. Trepang today is not just an exclusive expensive foodstuff as mentioned in historical records it is also an ordinary material used in the present. The cheaper trepang species are consumed more than ever before in the Philippines and elsewhere. One of the most important aspects of the Philippine trade is that the country exports a huge volume of trepang of lower commercial value. Here, I interpret fishing activities on Mangsee, where mostly lower value species are harvested today, in relation to the island's 30 year history as a location for modern frontier settlement. |
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書誌情報 |
国立民族学博物館研究報告 en : Bulletin of the National Museum of Ethnology 巻 25, 号 1, p. 59-112, 発行日 2000-08-28 |
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出版者 | ||||||
出版者 | 国立民族学博物館 | |||||
出版者(英) | ||||||
出版者 | National Museum of Ethnology | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 0385-180X | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00091943 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |