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アイテム
魏晋南北朝における喫茶の文化
https://doi.org/10.15021/00004040
https://doi.org/10.15021/000040409e517989-c097-4656-bc0d-031275db63de
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||
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公開日 | 2010-02-16 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | 魏晋南北朝における喫茶の文化 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | The Culture of Drinking Tea during the Wei Jin Nanbei Dynasties | |||||||||
言語 | en | |||||||||
言語 | ||||||||||
言語 | jpn | |||||||||
キーワード | ||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 魏晋南北朝|喫茶|風流|階層|倹 | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | The Wei Jin-Nanbei Dynasties|tea drinking|elegance|social strata|frugality | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||
ID登録 | ||||||||||
ID登録 | 10.15021/00004040 | |||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||
著者 |
関, 剣平
× 関, 剣平
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抄録 | ||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||
内容記述 | 中国茶史上,陸羽の『茶経』があまりにも重要な文献であるため,宋代以降 の茶史は唐代の陸羽をもって茶の始源として叙述する傾向が強く,その前代の 魏晋南北朝時代への注目が少なかった。しかし,『茶経』が説くように魏晋南 北朝時代は喫茶風習の成立期として非常に重要である。そこで同時代の史料を 精査し,「風流」と「倹」の思想を軸に喫茶文化の動向を考え,さらに同時代 の各社会階層における喫茶風習の受容の状況を明らかにした。あわせて『茶経』 の記事を再検討し,史料批判を行った。 |
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抄録 | ||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||
内容記述 | For the history of tea from the Song Dynasty to the Tang Dynasty of Lu Yu, there are few documents as important as Lu Yu’s “The Tea Sutra”. However, attempts to describe the history of tea from its origins fail to take account of the Wei-Jin-Nanbei Dynasties which were prior to the Tang Dynasty in which Lu Yu wrote “The Tea Sutra”. “The Tea Sutra” itself says that the Wei-Jin-Nanbei Dynasties had an extreme importance in relation to the establishment of the habit of drinking tea. With a close investigation of the historical documents of that same period, I observe the trends surrounding the elegant and frugal thought in the culture of drinking tea, and afterwards I make clear the circumstances of the acceptance of tea drinking in the various social strata. Putting together these articles and rediscussing them, I conduct a criticism of these historical documents. |
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書誌情報 |
国立民族学博物館研究報告 en : Bulletin of the National Museum of Ethnology 巻 27, 号 2, p. 283-314, 発行日 2002-11-20 |
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出版者 | ||||||||||
出版者 | 国立民族学博物館 | |||||||||
出版者(英) | ||||||||||
出版者 | National Museum of Ethnology | |||||||||
ISSN | ||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||
収録物識別子 | 0385-180X | |||||||||
書誌レコードID | ||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||
収録物識別子 | AN00091943 | |||||||||
著者版フラグ | ||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |