歴史的にパレスチナと呼ばれてきた地域に建国されたユダヤ人国家イスラエ
ルには,2 割程度のアラブ人市民が居住し,そのうち約8%をキリスト教徒が
占めている。ユダヤ教徒やムスリムとは異なり,食の禁忌を持たない彼らは豚
肉を食し,この地における豚肉生産・消費・流通をほぼ独占している。そのいっ
ぽうで,豚肉食に嫌悪感を示すキリスト教徒もすくなくはない。聞き取り調査
の内容からは,彼らの豚肉食嫌悪は比較的最近生じた傾向であることがわかる。
そこにはムスリムやユダヤ教徒の価値観の影響もみられるが,もっとも大きな
影響をおよぼしたのはイスラエルによるアラブ人市民に対する政策である。本
来豚肉食は,キリスト教徒の主たる生業である農業と密接にかかわっていたが,
軍政による農業の衰退や,豚肉食と密接にかかわっていた野豚猟の事実上の非
合法化により,キリスト教徒の豚肉食観は大きく変化した。宗教的アイデン
ティティの根幹に深いかかわりを持っていた豚肉食への嫌悪感の増大は,キリ
スト教徒としての宗教的アイデンティティの損失をあらわしているといえる。
Israel, established in the historical region of Palestine as a “Jewish state”
based on Zionism, also includes Arab citizens, who account for around 20%
of the total population, and of which 8% are Christian.
Unlike Muslims and Jews, who are strictly prohibited from eating pork,
the Christians enjoy eating pork, and so almost wholly monopolize the pork
production, distribution and consumption in the country. Meanwhile, many
Christians hesitate to eat pork today, a tendency that has emerged in the past
few decades. It is true that they are influenced by the strict taboos of their
neighbor Muslims and Jews, but the biggest reason is the Israeli system of
ruling the Arab citizens. Namely, agriculture declined severely, which had formerly
been the dominant vocation of the Arab Christians, because of the military
rule in the Galilee region from 1948 to 1966. Wild pig hunting was also
practically prohibited.
Those policies changed the Arab Christians’ idea of pork consumption
that had been deeply connected to their agricultural life, and which had
formed the basis of their religious identity. The increase in pork aversion
among the Arab Christians in Israel shows the damage inflicted on their religious
identity.